Aspect Oriented Programming ya da Görünüm/Kesit/Bağlam/Cephe Yönelimli/Yönetimli/Dayalı Programlama

8 04 2006

Aspect Oriented Programming (AOP) hakkında bazı şeyler geveleyecektim ama önce acaba konu hakkında yazılmış Türkçe makale var mıdır ve eğer var ise (yerleşmiş bir jargona aykırı terminoloji kullanmamak adına) nasıl bir türkçe terminoloji kullanılmıştır merakıyla bir hata yapıp Google (türkçe sayfalar) da aradım.

Sonuç ilginçti, çünkü konu hakkında herkez farklı bir telden çalmakta. Garanti Teknoloji, sitesinde "Cepheye Yönelimli Programlama" ya şöyle bir değinirken, fazlamesai.net'te, Lisp uzmanı Kent Pitman ile yapılmış bir söyleşide konu bu kez "Görünüm Yönetimli Programlama" olarak çevirilmekte. Wikipedia'ya (Vikipedi) baktığınızda ise konunun türkçe açılmasını bırakın az önce saydıklarımı destekler nitelikte konu başlığının ne olması gerektiği tartışılıyor: Kesit yönelimli? Bağlam Yönelimli?

AOP konusunda türkçe bir şeyler karalamadan önce biraz daha araştırsam sanırım iyi olacak. Umarım ileride yazacaklarım teknik-tr literatürüne katkıda bulunur, ama tarafsız kalamadan hemen belirteyim oyumu (ne kadar karizmatik bir sesi olmasa da) "Görünüm Yönelimli Programlama" dan yana kullanmak istiyorum…


Actions

Information

2 responses

18 07 2006
Çok önemli değil

Evet, gerçekten de “aspect” kelimesini Türkçe’ye çevirmek oldukça zor. Ama ingilizceden bir alıntı yaparsak: “Aspect-Oriented Programming handles the cross-cutting concerns of the software.” Yani bir yazılımı boydan boya kesen (tümünü ilgilendiren) endişeleri bir araya toplamaya yarayan programlama mantığı. Bu durumda sanki “Endişe-Tabanlı Programlama” daha mantıklı oluyor. Endişe kelimesi yerine daha güzel bir kelime de bulunabilir tabi ki.

Örnek: Güvenlik bu yazılımın önemli bir endişesi. Bu nedenle, bu endişeyi “güvenlik endişesi” olgusunda toplayabiliriz.

22 07 2006
Berke Sokhan

Aslında endişe aspect değil, ama concern olarak geçmekte. Eğer Concern Oriented Programming denilseydi o zaman herhalde 100% haklı olurdunuz, ama bu haliyle “Endişe-Tabanlı Programlama” ismi orijinaline en uygunu değil… Ki concern-endişe kelimesi şu anki tanımlarda geçmesine rağmen ismin parçası olarak seçilmediğine göre kastedilen de bu olamaz diyebiliriz sanırım…

Leave a comment